“Pispaal” Noorderdwars in gebruik

Update: Naar aanleiding van dit stuk heeft de voorzitter van de Skûtsjewike contact opgenomen en gevraagd onze bevindingen door te sturen. Daar hebben we gehoor aan gegeven in de hoop dat de aangedragen punten in de evaluatie meegenomen worden.

 

Afgelopen zaterdag vond voor de 75e keer het skûtsjesile in Grou plaats onder de meest gunstige weersomstandigheden wat betreft zon, wind en temperatuur. Mede daardoor kwamen er enorm veel mensen af op het zeilen en het aansluitende skûtsjefeest waarbij de muziek tot 02:00 duurde.

In de voorbereiding had de organisatie rekening gehouden met een grote toeloop. De barvoorziening was ruim aanwezig en ook waren er op verschillende plekken totiletvoorzieningen.

Door de grote toestroom van feestgangers, de lange warme omstandigheden, de enorme consumptie van drinken en mogelijk toch te weinig schone toiletvoorzieningen, zorgden ervoor dat er op grote schaal wild werd geplast. Het gevolg was dat er excessen plaats vonden onder andere in de Kerkstraat wat het landelijke nieuws heeft gehaald. Maar ook op veel andere plekken heeft dit tot grote overlast en ergernis gezorgd. In de Noorderdwarsstraat ontstond een grimmige sfeer toen door bewoners wildplassers werden aangesproken en de ingeschakelde politie die met zes personen op 25m afstand stonden , zeiden niets te kunnen doen omdat ze geen officiële melding hadden ontvangen en het niet zelf hadden geconstateerd. Dit leidde tot de nodige frustratie.

Achter auto’s, op opritten, tegen huizen en zelfs de verkeerspaal in de Noorderdwarsstraat, alles diende als mogelijkheid door mannen en vrouwen tot openbaar toilet.

Het skûtsjeweekend was een enorm groot succes, maar deze overlast was voor veel bewoners een grote ergernis. En daarom ook een oproep aan alle betrokken organisaties waaronder skûtsjecommissie Grou, gemeente Leeuwarden en de gezamenlijke horeca in Grou voor het volgend jaar niet alleen dit probleem onder ogen te zien maar er ook in de voorbereiding de juiste maatregelen tegen te nemen.